top of page

In de spotlights: schoenmakerij / cobbler Rik van Houten


(English below)

Schoenmakerij Rik van Houten, Utrechtstestraat 79 te Amsterdam.

Sinds de start van Ginger Skates brengen wij regelmatig skate schoenen naar onze vaste schoenmaker. Zijn naam is Rik van Houten, is met zijn bedrijfje gevestigd in het hartje van Amsterdam en is vakman pur sang. Zoals op de site van het schoenmakersgilde te lezen is: ‘Rik van Houten kreeg het schoenmakers vak met de paplepel ingegoten. Door zijn jarenlange ervaring in schoenreparaties op het hoogste niveau, zijn uw schoenen bij deze vakman in goede handen. In zeer beperkte oplage maakt Rik van Houten exclusieve maatschoenen.’ Daarnaast is hij ook de vaste reparateur van schoenenwinkel Red Wing Amsterdam.

We zijn erg blij dat wij Rik destijds hebben leren kennen. Rik is een meester in zijn vak en brengt regelmatig stalen beschermingsplaatjes aan op de neuzen van skates. Ook is hij in staat om skates die veel liefde hebben gehad (lees: zwaar beschadigd zijn) weer zodanig te repareren dat ze er als nieuw uit zien en weer tegen een stootje kunnen. Zie foto’s!

Waarom we Rik nu in de spotlights zetten? Net zoals vele andere kleine ondernemers heeft zijn bedrijfje het momenteel zwaar. Mensen gaan door Corona minder naar hun werk, hun schoenen slijten minder hard dus ze hebben minder vaak reparaties nodig. Vandaar onze oproep aan al onze skaters:

Zijn je skates (of je gewone leren schoenen) aan wat onderhoud toe? Nu is een zeer geschikt moment om ze naar Rik te brengen! Dit type ambacht is goud waard en verdient het om gesteund te worden!

Waarvoor kun je terecht bij Rik?

  • plaatsen van steel tips ter bescherming van het leer van de schoen

  • stikwerk wat los is gegaan

  • reparaties aan de tong van de schoen (wegzakkende tong vastzetten met een haakje)

  • plaatsen van een nieuwe zool

  • alles wat met het leer van de schoen te maken heeft…

P.S bedenk wel dat wanneer je een steel tip op je schoen zou willen laten zetten of de zool wilt laten herstellen dat je dan zelf eerst het onderstel er af haalt!

P.S bedenk ook dat je je skates een dag of 4 a 5 kwijt bent..

Leuk detail: wist je dat de oprichter van Riedell skates zijn loopbaan begonnen is bij de schoenenfabriek Red Wing, het merk waar Rik de vaste reparateur voor is? De rollerskate fabriek en de schoenenfabriek zijn nog altijd in datzelfde dorpje gevestigd in Red Wing Minnesota :-)

English short version:

Ever since starting Ginger Skates we've been in business with Rik van Houten, the high end cobbler located in the center of Amsterdam. To cut a long story short.. this guy can work wonders with used rollerskate boots. Due to corona his business is slower then usual and that's why we would like to ask all skaters that, if your skates need some maintenance, now would be the perfect time to bring them to Rik and let him fix them. Rik is specialized in steel tips but can also do pretty hardcore repairs as can be seen in the pictures. Also if you need to redo the stitching of the leather or any other type of repairs this is the place to be.

P.S please remove the plates before bringing your skates for steel tips

P.S take into account that your boots will be gone for about 4 to 5 days

P.S Rik is also the preferred cobbler of the Red Wing shoe store in Amsterdam and this is a nice detail since the founder of the Riedell factory initially started his career at the Red Wing shoe factory before dedicating his life to building rollerskate boots :-)

462 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page